Πέτρος Σαριδάκης & Παναγιώτης Σκουλάς

ALTRIBE BAND
24 Μαΐου 2017
Ζωή και κότα… με χαβίτς και με κορκότα!
28 Μαΐου 2017
 

Πέτρος Σαριδάκης και Παναγιώτης Σκουλάς: Μια σύμπραξη με Κρητικό Ηχόχρωμα και φρέσκες μελωδίες

Ο Πέτρος Σαριδάκης και ο Παναγιώτης Σκουλάς δύο νέοι αλλά με ήδη μακρά πορεία μουσικοσυνθέτες από την Κρήτη, μετά από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη μουσική συνάντηση τον Μάρτιο στον An Club, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που θα μας ταξιδέψει σε μουσικά μονοπάτια, εκεί που η παράδοση της Κρήτης συναντά τα σύγχρονα μουσικά στοιχεία. Από τα Ανώγεια μέχρι τα Αστερούσια και από τα Χανιά ως το Λασίθι θα σεργιανίσουμε σε μέρη γνωστά και απάτητα με όχημα μια μουσική που με τη λύρα, το λαούτο και τα κρουστά θα «εισβάλει» στην καρδιά της πόλης φτιάχνοντας νέους ρυθμούς μέσα από ξεχασμένες μελωδίες και στίχους του παρελθόντος, και δημιουργώντας φρέσκιες μελωδίες μέσα από μια πηγαία βάση.


 
 

Πέτρος Σαριδάκης

Ο Πέτρος Σαριδάκης είναι ένας σημαντικός νέος καλλιτέχνης από τις αξιοπρόσεκτες μορφές που έχει να αναδείξει η σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή και έρχεται να εξελίξει και να απογειώσει μέσα από ευρηματικές μουσικές αναφορές το παραδοσιακό κρητικό άκουσμα σε ηχόχρωμα του σήμερα.

Μέσα από τον Πέτρο Σαριδάκη και την δεξιοτεχνία του σε όργανο και φωνή ταξιδεύει η κρητική μουσική πέρα από τα παραδοσιακά της όρια και γίνεται κομμάτι της αστικής μας καθημερινότητας διεκδικώντας επάξια μια θέση στο καινούργιο και καινοτόμο μουσικό άκουσμα.

Ο Πέτρος Σαριδάκης κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης. Είναι απόφοιτος του University of Hertfordshire με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων με ειδικότητα στο marketing και επιπλέον έχει κάνει ανώτερες μουσικές σπουδές στην κλασσική κιθάρα. Από πολύ μικρός «βαπτίσθηκε» στη μουσική κολυμπήθρα της Κρητικής Μουσικής και η επαφή του με την κρητική λύρα είναι σχέση ζωής μέσα από την οποία εκφράζει κάθε του συναίσθημα. Διατελεί από το 1999 δάσκαλος κρητικής λύρας σε πολλά κρητικά σωματεία και συλλόγους του λεκανοπεδίου Αττικής.

Στο χώρο της δισκογραφίας, έκανε το ντεμπούτο του με το 2004 με την πρώτη προσωπική του δουλειά «Του δικτάμου το χρώμα» και ακολούθησε το 2007 «Ένα παλιό μου όνειρο» σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Μαρκογιαννάκη και το 2010 το album «Από τη ρίζα στην κορφή». Το 2015 κυκλοφόρησε το «Νάμι» από την PROTASIS MUSIC. Μεστές μελωδίες, έξυπνες τεχνικές, φυσικοί ήχοι, εναρμονίζονται στις δωρικές φόρμες της Κρήτης. Ξαναέρχονται πνευστά όργανα που ξεχάστηκαν στο χρόνο και δίνουν το έναυσμα της μουσικής γιορτής.

Της πολυπόθητης και αντρειωμένης γιορτής. Του Ριζίτικου, του παλιού ήχου χτυπώντας τα δέρματα των κρουστών σε νέες μουσικές φόρμες και δομές εκπλήσσοντας τον ακροατή. Φέρνοντας τις μαντόλες των αστερουσίων και το μπουλγαρί στην επικαιρότητα όπως του πρέπει. Η δεξιοτεχνία και απλότητα πλημμυρίζεται συγχρόνως και εξιστορούνται ιστορίες ερωτικής υπερβολής αλλά και αγωνίας των δύσκολων καιρών.


 

Μια σύμπραξη με Κρητικό Ηχόχρωμα και φρέσκιες μελωδίες, Ο Πέτρος Σαριδάκης και ο Παναγιώτης Σκουλάς δύο νέοι αλλά με ήδη μακρά πορεία μουσικοσυνθέτες από την Κρήτη


 
 

Παναγιώτης Σκουλάς

Ο Παναγιώτης Σκουλάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981, με καταγωγή από τα Ανώγεια της Κρήτης και οικογενειακές ρίζες στο παραδοσιακό τραγούδι. Από το 2000 ξεκίνησε το λαούτο, αυτοδίδακτος, όπως και στο τραγούδι. Το 2004 συμμετέχει στην παραγωγή ενός μικρού δίσκου από το Δημήτρη Μητσοτάκη ( «Ενδελέχεια», «Ευδαίμονες»).

Το 2005 βρέθηκε στη Μυτιλήνη για σπουδές στην Κοινωνιολογία και αποτέλεσε ένα εκ των ιδρυτικών μελών της μπάντας διασκευών «Group Therapy». Μπάντα που γνώρισε μεγάλης αναγνώρισης και αποδοχής στο νησί της Λέσβου.

Το 2011 επιστρέφοντας στην Αθήνα και αφού είχε ολοκληρώσει και το μεταπτυχιακό του στην Κοινωνική Έρευνα, συνεργάστηκε με το Βασίλη Βασιλάτο και τις «Ιστορίες για κρουστά» ως τραγουδιστής, συμμετέχοντας σε μουσικά φεστιβάλ ανά την Ελλάδα αλλά και σε μουσικές σκηνές της Αθήνας.

Το 2012 «επανασυνδέεται» μουσικά με τον Αντώνη Αυγουλλά και δημιουργούν ένα ακουστικό σχήμα κάνοντας εμφανίσεις σε Αθήνα και επαρχία. Κάπου εκεί γεννιέται και η ιδέα της δημιουργίας μιας μπάντας με το δικό της υλικό. Έπειτα από αρκετές παλινδρομήσεις δημιουργούνται οι Group PάrΩdy.

Την περίοδο Δεκέμβριου 2014-Φεβρούαριο 2015 συμμετέχει με μουσική και στίχους αλλά και ως τραγουδιστής στην πρώτη δισκογραφική δουλειά των Group PάrΩdy σε παραγωγή του Δημήτρη Μητσοτάκη.


 
 

Συντελεστές:

Πέτρος Σαριδάκης: ερμηνεία, λύρες Κρήτης, μπουλγαρί, μαντούρες
Παναγιώτης Σκουλάς: ερμηνεία, κιθάρα, λαούτο
Γιάννης Πλυμάκης: λαούτο
Χρήστος Τζελεπόπουλος: κόντρα-μπάσο
Μυρτώ Αλεβίζου: κρουστά
Χρύσα Ματσαγκάνη: Επικοινωνία


Παραγωγή: Διόνυσος Productions